1. Etusivu Brother
  2. Yritysratkaisut
  3. Brotherin resurssikeskus
  4. Blogi
  5. Innovaatiot
  6. 2020
  7. Terveyshyödyt: miksi tulevaisuuden työpaikoilla tulee keskittyä hyvinvointiin
Venyttelyhetket voivat lisätä työhyvinvointia

Terveyshyödyt: miksi tulevaisuuden työpaikoilla tulee keskittyä hyvinvointiin

Kuvittele tulevaisuus, jossa työntekijät lähtevät töistä yhtä energisinä kuin sinne saapuessaan.

Kuulostaa ehkä vielä tieteistarinalta, mutta ennen pitkää teknologiset ja tieteelliset innovaatiot voivat tehdä siitä totta. 

Puettava teknologia

Matala teknologia tarjoaa mahdollisuuksia optimoida työntekijöiden suorituskykyä, ja ennen pitkää sitä käyttävät korkeateknologiset puettavaan teknologiaan liittyvät verkostot.

Nämä laitteet seuraavat esimerkiksi työntekijöiden sydämensykettä, verenpainetta, verensokeria, nesteytystä, hapetusta, ravitsemusta ja jopa stressitasoa ja auttavat heitä ylläpitämään parasta suorituskykyään. Arkeemme kuuluvat laitteiden antamat muistutukset juomisesta ja liikkumisesta.

Lisäksi puettavat laitteet viestivät koko työpaikkaa valvovien anturien kanssa. Näin pystytään säätelemään esimerkiksi työpaikan lämpötilaa, ilmanlaatua ja valaistusta ja luomaan ympäristö, jossa kukin työntekijä pystyy jatkuvasti parhaaseen suoritukseensa ja jossa voidaan torjua jopa iltapäivän väsymystä.

Oma henkinen tila, mielenterveys ja digipaasto

Työntekijöiden hyvinvoinnin ja tuottavuuden välistä yhteyttä ymmärretään jatkuvasti paremmin. Isossa-Britanniassa työntekijöillä oli 26,8 miljoonaa sairauden takia menetettyä työpäivää vuosina 2017–2018. Näistä 60 % johtui stressistä, masennuksesta tai ahdistuksesta1.

Mielenterveyden ensiapukoulutusten kaltaiset aloitteet lisäävät tietoa ja luovat työpaikoille turvallisia ja luottamuksellisia keskustelumahdollisuuksia. Ne auttavat rikkomaan mielenterveysongelmiin liittyviä tabuja ja rinnastamaan mielenterveysongelmat fyysisiin sairauksiin.

Tärkeintä on ihmisten avoimuus ja myötätuntoisuus, mutta myös teknologialla on merkittävä osa. Meditointisovellukset ovat oma lukunsa, mutta työntekijöille voidaan luoda digipaaston mahdollisuuksia kehittämällä erillisiä digikatvealueita, joissa wifiverkot ja älypuhelimet eivät toimi.

Kun ohjelmistot ohjaavat kalenteriamme ja voivat aikatauluttaa palavereja ja tehtäviä älykkäästi päätetyöskentelyä vähentääkseen, työn monipuolisuus lisääntyy, mikä tuo taukoja teknologian käyttöön.

Työpaikkojen hyvinvointisuunnittelu


Tilat kehittyvät joustavammiksi ja luonnonvalon määrä lisääntyy, mutta suunnittelulla voidaan saada aikaan paljon enemmänkin.

Lainsäädäntö voi tuoda uusia vaatimuksia, kuten työntekijöiden ryhtiä parantavia tuoleja ja seisomatyöpisteitä, joiden on osoitettu parantavan keskittymiskykyä iltapäivisin. Myös virkistystä tarvitaan, ja sitä voivat tarjota uni- ja meditointikapselit.

Lisäksi virkistyspalvelut, kuten kuntosalit, kylpylät ja pelihuoneet yleistyvät työpaikoilla.

Tieteelliset ärsykkeet

Hyvinvointia voidaan tukea esimerkiksi luonnollisilla ärsykkeillä, kuten luonnolliseen vuorokausirytmiin perustuvilla valaistusratkaisuilla, jotka lisäävät energisyyttä ja myönteisyyttä.
Myös tieteellä on oma roolinsa. Kylpylöistä tutut rentoutuskelluntatankit tekevät esiinmarssin työpaikoille. Ruumiinlämpöisessä suolavedessä kelluminen äänieristetyssä kammiossa on meditatiivinen kokemus. Tutkimusten mukaan se parantaisi mielikuvitusta ja hillitsisi ahdistuneisuutta. Yritykset hyötyvät näistä, sillä työntekijöistä tulee levänneitä, luovia ja tuottavia.

 

Kasvit luovat luonnon tasapainoa


Perinteisessä toimistosuunnittelussa keskitytään yrityksiin, ei työntekijöihin. Siksi nykytoimistot eivät ole luonnollisia ja harmonisia ympäristöjä.

Kasvit, vesi ja muut luontoelementit yleistyvät työpaikoilla tulevina vuosikymmeninä ja auttavat luomaan yhteyttä ihmisen ja luonnon välille sekä tarjoavat monia hyötyjä.

Kasvit parantavat ilmanlaatua, rauhoittavat, luovat virkistäviä ympäristöjä ja parantavat kognitiivisia kykyjä. Siksi ne saavat ihmisten luovuuden kukkimaan.

Tulevaisuuden toimistot eivät enää ole muodottomia harmaita tiloja, vaan niissä on enenevässä määrin viherseiniä ja rentouttavia kattopuutarhoja, joissa voi pitää palavereja, työskennellä tai ideoida.


Ennakoiva tekstinsyöttö – asiakaspalvelun uudet mahdollisuudet


Tulevina vuosikymmeninä Googlen Gmailin Smart Composen kaltaiset ohjelmat auttavat automaattisten vastausten luomisessa asiakkaiden sähköpostiviesteihin, mikä nopeuttaa vastaamista.

Ennakoiva teknologia tarjoaa parempia digitaalisia kokemuksia ja pilviorganisaatioita, mikä parantaa yritys- ja kuluttaja-asiakkaiden sekä asiakashallinnan prosesseja.

Kun teknologia vähentää haastavia tilanteita, työntekijöiden stressitasot laskevat.


Hyvinvointiin ja huonojen tapojen karsimiseen kannustaminen

Tulevaisuuden toimistossa tärkeässä asemassa on ravitsemus, joka auttaa paitsi parantamaan keskittymis- ja suorituskykyä myös vahvistamaan immuunipuolustusta ja ehkäisemään sairauksia.

Kun puettavasta teknologiasta tulee työpaikalla arkea, ravitsemustakin voidaan ohjata tarkasti. Kun työntekijän kaliumtaso laskee, laite kehottaa häntä syömään banaanin. Toinen työntekijä voi taas tuntea olonsa nuutuneeksi, jolloin hän saa ehdotuksen nauttia tuoretta inkivääriä immuunipuolustuksensa tueksi. Näitä terveellisiä ja monipuolisia ruokia on tarjolla työpaikkaruokaloissa.

Sairaita työntekijöitä kehotetaan jäämään kotiin. Lainsäädännössä voidaan kieltää töihin tuleminen sairaana, jotta taudit eivät leviä.
Parempi hyvinvointi ja ravitsemus vähentävät sairauslomapäiviä ja parantavat työntekijöiden tuottavuutta.



Enemmän aikaan vähemmässä ajassa


Vaikka toisin voisi luulla, pitkät työpäivät ovat itse asiassa vähemmän tuottavia kuin lyhyet. Pääsyynä ovat niiden aiheuttamasta stressistä ja sairauksista johtuvat poissaolot.
Kannattaa mieluummin työskennellä fiksusti kuin kovasti. Tämä mantra onkin jo tuottanut tuloksia maissa, joissa työaikaa on lyhennetty. Maailman tuottavin maa vuonna 2017 oli Luxemburg, missä työviikon keskipituus on kadehdittavat 29 tuntia. Muita tehokkaan työvoiman maita ovat Norja, Sveitsi, Islanti ja Tanska, joissa työviikon pituus on samaa luokkaa2.


Lähteet:
1 Health and Safety Executive, Health and Safety at work summary statistics for Great Britain in 2018 (www.hse.gov.uk/statistics/overall/hssh1718.pdf)
2 Expert Market, World’s most productive countries 2017 (www.expertmarket.co.uk/focus/worlds-most-productive-countries-2017)

Lue lisää aiheesta Innovaatiot

Lue lisää tulevaisuuden työpaikoista sivuiltamme

Saatat pitää myös

Takaisin alkuun