1. Etusivu Brother
  2. Yritysratkaisut
  3. Brotherin resurssikeskus
  4. Blogi
  5. Tehokkuus
  6. 2019
  7. Toimistokulttuuria eri puolilla Eurooppaa – mitä voimme oppia naapureiltamme?
Karttapallo oranssilla taustalla

Toimistokulttuuria eri puolilla Eurooppaa – mitä voimme oppia naapureiltamme?

Eri puolilla Eurooppaa on hyvin monenlaisia työskentelytapoja ja käytäntöjä nelipäiväisistä työviikoista sähköpostin käyttörajoituksiin.

Voimmeko oppia muilta jotakin, joka kehittää omia prosessejamme ja tehostaa tuottavuuttamme? 


Ranska  – sähköpostin käyttörajoitukset

Ranskassa säädettiin vuonna 2017 laki, jonka nojalla työntekijöillä on oikeus pitää sähköpostinsa suljettuna vapaa-ajalla1. Yli 50 hengen yritysten on nyt määritettävä kellonajat, joina työntekijät eivät saa lukea tai lähettää sähköpostia. Tarkoituksena on saavuttaa parempi työn ja vapaa-ajan tasapaino ja ehkäistä työntekijöiden uupumista.


Suomi  – aikaa perheelle

Suomessa sukupuolten tasa-arvo on tärkeää. Yhteiskunta tukee työssä käyviä äitejä, mistä syystä The Economist nosti Suomen hiljattain kolmanneksi parhaaksi maaksi.

Suomessa ei mietitä asioita aikuisten kannalta vaan etusijalla on lasten etu. Lapsilla on oikeus viettää aikaa molempien vanhempiensa kanssa. Siksi isät saavat yhdeksän viikkoa isyyslomaa, jolta maksetaan 70 % palkasta.


Alankomaat – lyhimmät työviikot

OECD:n tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi, että Alankomaissa tehdään maailman lyhintä2, keskimäärin 29-tuntista työviikkoa. Valtaosa työntekijöistä tekee nelipäiväistä viikkoa, ja maan lainsäädännön mukaan työntekijöillä on oikeus lyhentää viikkotuntimääräänsä osa-aikaiseksi menettämättä työpaikkaansa, tuntipalkkaansa, työterveyshuoltoaan tai muita luontoisetujaan.

Hollantilaisille työn ja vapaa-ajan tasapainon ylläpitäminen on tärkeää, ja siksi he pyhittävätkin yhden päivän viikosta ajan viettämiseen perheensä kanssa työnteon sijaan. Lyhyempi työaika ei kuitenkaan tarkoita lepsuilua, sillä hollantilaiset ovat erittäin tuottavia työntekijöitä.

Norja – puhelinneuvottelut kunniaan

Norjalaisilla työpaikoilla tuottavuus ja hyvä viestintä ovat valttia. Siksi yrityksissä suositaan puhelinneuvotteluja fyysisten kokousten sijaan. Norjalaisille on suuri ylpeyden aihe sekin, että he ovat maailman täsmällisin kansa. Jos sinulla on sovittu puhelinneuvottelu norjalaisten kanssa, muista olla ajoissa.


Espanja – töitä säätilan mukaan

Espanjassa liukuvan työajan käsite koskee pikemminkin vuodenaikoja kuin päiviä: Kesäisin he tekevät pääsääntöisesti vähemmän töitä kiireettömämmän ajan (ja kuumuuden) vuoksi. Viileämpinä vuodenaikoina töitä taas paiskitaan enemmän, jolloin voidaan hyödyntää huippusesongin tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet.


Saksa  – aamuvirkku kansa

Saksassa työt on tapana aloittaa aikaisin, jopa aamukuuden aikaan. Monissa kouluissa opetus alkaa nimittäin jo kello 7.30, joten saksalaiset ovat tottuneet heräämään aikaisin. Aikaisesta aloituksesta on se hyöty, että päivät loppuvat aikaisin, erityisesti kesällä, jolloin ihmiset ehtivät nauttia ulkoilmaelämästä.

Brother-yritys on lähtöisin Japanista, joten otetaan mukaan vinkkejä myös pääkonttorimme väeltä.

Ennen tärkeitä kokouksia Japanissa järjestetään harjoitus nimeltä nemawashi. Näin johdolta voidaan hankkia hyväksyntä ennen varsinaisen hyväksyjän kanssa käytävää oikeaa kokousta. Näin taataan, että asiat tulevat hyväksytyiksi tehokkaasti lopullisessa kokouksessa.

Japanissa useimmat uudet työntekijät aloittavat Brotherilla huhtikuun 1. päivänä, ja kulttuurin mukaan samaan aikaan aloittaneilla on vahva suhde. Japaniksi tämä suhde on nimeltään douki, joka tarkoittaa samana vuonna tulleita. On melko tavallista, että ihmiset löytävät puolison omasta doukistaan.

 

1 https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-38479439
2 https://www.techrepublic.com/article/infographic-this-country-has-the-worlds-shortest-work-week/

Lue lisää aiheesta Tehokkuus

Saatat pitää myös

Takaisin alkuun