1. Etusivu Brother
  2. Tuki
  3. Viisi tapaa suojata langaton tulostin
Illustration of a wireless home network printer padlocked and surrounded by chains

Viisi tapaa suojata langaton tulostin

Olitpa yrittäjä tai palkkatyössä, teet työviikkosi aikana todennäköisesti töitä sekä toimistolla että etänä. Tehokas hybridityö edellyttää kuitenkin oikeanlaista teknologiaa.

Otetaan esimerkiksi langattomat tulostimet: niillä on lukuisia hyötyjä, kuten se, että niiden ylläpidon, päivityksen ja vianetsinnän voi tehdä etänä.

Jos langattoman tulostimen tietoturvasta ei huolehdita, se voi altistaa kotiverkon tietoturvariskeille. Käymme seuraavaksi läpi viisi vaihetta langattoman tulostimen suojaamiseksi.

1. Suojaa portit

Portit ovat liityntäpisteitä, joita käytetään ulkoisten laitteiden yhdistämiseen tulostimeen. Langattomassa tulostimessa on useita portteja erilaisille laitteille. Niitä kaikkia ei kuitenkaan yleensä tarvita.

Jokainen näistä suojaamattomista porteista luo riskin, joka voi johtaa verkon luvattomiin tunkeutumisiin. Nämä mahdolliset tietoturva-aukot on tilkittävä. Voit tehdä sen helposti tulostimen asetuksista poistamalla käytöstä ne portit, joita ei käytetä ja sallimalla vain käytössä olevan portin käyttö. Ohjeet ovat tulostimen käyttöohjeessa.

2. Päivitä laiteohjelmisto

Laiteohjelmisto on tulostimen perustoiminnoista huolehtiva ohjelmisto. Siinä voi olla haavoittuvuuksia, joiden kautta luvattomat tunkeutujat voivat päästä käsiksi tulostimeen ja verkkoon.

Useimmat tulostinvalmistajat julkaisevat laiteohjelmistopäivityksiä säännöllisesti näiden haavoittuvuuksien korjaamiseksi. Se vaatii kuitenkin sinulta toimenpiteitä. Kun huolehdit tulostimen laiteohjelmiston säännöllisestä päivittämisestä, tulostimesi suojaus on aina ajan tasalla. Laiteohjelmiston päivittäminen hoituu yleensä tulostimen ohjauspaneelista, mutta päivitykset voi myös määrittää tapahtumaan automaattisesti.

3. Käytä palomuuria

Palomuuri on verkon suojausohjelma, joka suojaa tietokonetta ja muita verkkoon liitettyjä laitteita. Se seuraa saapuvan ja lähtevän datan liikennettä ja estää pääsyn liikenteeltä, joka ei täytä tiettyjä suojausprotokollia.

Varmista, että langattomassa tulostimessa on palomuuri, ennen kuin otat tulostimen käyttöön. Tulostimessa tai tietokoneessa saattaa olla esiasennettu palomuuri. Mikäli näin ei ole, on tärkeää asentaa jonkin palveluntarjoajan palomuuri. Mikäli asiassa on jotakin epäselvää, käänny yrityksesi IT-osaston puoleen, joka vastaa langattomasta tulostimesta.

4. Vaihda oletussalasana

Tulostimesi saattaa vaatia käyttäjätunnuksen ja salasanan langattoman yhteyden muodostamista varten. Siihen on todennäköisesti määritetty oletuskäyttäjätunnus ja -salasana. On hyvä pitää mielessä, että nämä voivat olla ulkopuolisten tiedossa. Kun otat langattoman tulostimen käyttöön, määritä sen asetuksista uusi käyttäjätunnus ja salasana.

Älä käytä tunnettua sanaa tai lausetta salasanana, vaan luo pitkä ja vahva salasana, joka sisältää vähintään 12 merkkiä. Salasanassa tulee olla pieniä ja isoja kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.

5. Estä tulostaminen verkossa

Aina kun tulostin on yhteydessä verkkoon, se on altis luvattomalle tunkeutumiselle. Yksi parhaista tavoista suojata langaton tulostin on estää tulostaminen verkossa asettamalla tulostin offline-tilaan. Tällöin muut laitteet eivät voi muodostaa yhteyttä siihen.

Yksi tapa ehkäistä tulostimen haavoittuvuutta on ottaa verkkotulostus käyttöön vain silloin, kun sitä tarvitaan. Jos on erityinen syy olla huolissaan tietoturvasta, verkkotulostus voidaan poistaa käytöstä pysyvästi ja tulostin voidaan yhdistää tietokoneeseen kaapelilla. Verkkotulostus kytketään tavallisesti pois päältä tulostimen ohjauspaneelista. Jos edellä kuvatut toimenpiteet on kuitenkin tehty, verkkotulostusta ei välttämättä tarvitse poistaa käytöstä.

Huolehdi koko kodin tietoturvasta

Vaikka kotitietokone ja -verkko olisi suojattu, muut verkkoon liitetyt laitteet, kuten langattomat tulostimet, unohtuvat helposti. Jotta hybridityöskentely olisi tehokasta ja turvallista, jokainen verkkoon liitetty laite tulee suojata.

Ota meihin yhteyttä, niin kerromme lisää siitä, miten voimme auttaa sinua tietoturvan ja laitteiden yhteyksien kanssa.

Lähteet:
https://cybernews.com/security/printer-security/