Faksi on jo 50-vuotias

Faksi keksittiin Skotlannissa 172 vuotta sitten, mutta myyntiin laite tuli vasta useita vuosia sen jälkeen. Ensimmäisen yleiseen puhelinverkkoon kytkettävän telekopiolaitteen myynti alkoi Yhdysvalloissa toukokuussa 1964. Joten siksi faksi, sellaisena kuin me sen tunnemme, täytti juuri 50 vuotta.

Yhtä Suomen suurimmista faksitoimittajista ei ikä paina. Brother fakseja myydään edelleen yrityksille, organisaatioille ja julkisille laitoksille, joilla on paljon yhteyksiä ulkomaille.

Tällä hetkellä Brotherin markkinaosuus on edullisissa värinauhafakseissa 100 prosenttia* ja laserfakseissa 41,6 prosenttia*. Tämän lisäksi Brotherin faksillisia monitoimilaitteita myydään paljon yrityskäyttöön julkiselle ja yksityiselle sektorille, yksittäisille käyttäjille sekä kotitoimistoihin.

Faksihistorian merkkipaalut

Faksit ovat kehittyneet huimasti 1900-luvun puolivälistä ja siitä, kun ensimmmäiset keksijät alkoivat kehittää laitteita, joilla voisi lähettää kirjeen johtoa pitkin. Nykyään faksi on täysin elektroninen laite, joka lähettää värillisiä asiakirjoja ja toimii yhtä hyvin tietokoneella, älypuhelimella, tabletilla, faksilla sekä monitoimilaitteella, jossa on faksitoiminto.


Tässä eräitä esimerkkejä faksien pitkästä historiasta:

1842
Skotlantilainen insinööri Alexander Bain keksi ensimmäisen faksityyppisen laitteen 30 vuotta aiemmin, kuin  Alexander Graham Bell keksi puhelimen. Bain sai keksinnölleen patentin vuonna 1843.
1903
Saksalainen Arthur Korn kehitti maailman ensimmäisen faksijärjestelmän, jossa asiakirja skannattiin valosähköisesti ja lähetettiin vastaanottajalle sähköisesti johtoa pitkin. Seitsemän vuotta myöhemmin Kornin verkko yhdisti Berliinin, Lontoon ja Pariisin.
1964
Xerox esitteli toukokuussa New Yorkissa maailman ensimmäisen yleiskäyttöisen faksilaitteen nimellä "Long Distance Xerography System."
1985
Kuuluisa "kuuma linja" Moskovan Kremlistä Washingtoniin, Valkoinen talo varustettiin faksiliikennekelpoiseksi. Samana vuonna esiteltiin ensimmäinen tietokonefaksi - Gammafax.
1987
Ensimmäinen Brotherin valmistama faksilaite tuli myyntiin Tanskassa - vain muutamia kuukausia sen jälkeen, kun brother esitteli ensimmäisen faksinsa Japanissa.
Toukokuu 2014
Faksi sellaisena kuin me sen tunnemme täytti 50 vuotta.

* Lähde: DMR. Markkinaosuudet Suomessa Q1 2014.
Faksi 50-vuotta