Mies istuu hyvin organisoidun työpöydän ääressä ja katsoo kannettavaa tietokonetta tulostimen ja laatikoiden vieressä sivupöydän päällä, taustalla puutarha.

Näillä viidellä vinkillä järjestät etätyöpisteen

Etätyön tekemisestä kotona on tullut osa normaalia työarkea. Siksi on tärkeää, että työpiste on viihtyisä ja toimiva.

Etätyön tekemisestä kotona on tullut osa normaalia työarkea. Siksi on tärkeää, että työpiste on viihtyisä ja toimiva.

1. Pidä työpiste siistinä

Riippumatta siitä, onko etätyöpisteesi pyhitetty vain työntekoon vai käytätkö sitä myös muihin tarkoituksiin, pöydälle kertyy helposti tavaraa.

 • Ota tavaksi siistiä työpiste joko aina päivän päätteeksi tai uuden päivän aluksi. Se auttaa keskittymään, sillä sotkuinen työpiste voi lisätä stressiä ja olla häiriötekijä.
 • Pidä esillä vain ne tarvikkeet, joita käytät jatkuvasti. Säilytä muita tarvikkeita ja pientä sälää, kuten paperiliittimiä, kyniä ja muistilappuja, pienissä rasioissa.

2. Luo arkistointijärjestelmä

Vältä houkutusta tulostaa jokainen asiakirja, sillä tulosteista kertyy nopeasti paperivuori.

 • Pidä usein tarvitsemasi tärkeät paperit arkistolokerikossa ja muut paperit laatikostossa, arkistokaapissa tai laatikoissa. Nimikoi arkistot ja kansiot huolellisesti, niin paperisi pysyvät järjestyksessä ja työpöytä siistinä. Kannettavat tarratulostimet ovat hyvä väline nimikoimiseen, sillä ne ovat kevyitä ja niillä voi tulostaa erikokoisia tarroja.      
 • Digitoi paperiarkisto skannaamalla asiakirjat tietokoneelle tai pilveen. Tutustu Brotherin skannereihin.

3. Tee itsellesi taukotila pois työpisteen läheisyydestä

Kotona työskentely saattaa hämärtää työn ja vapaa-ajan rajaa. Siksi työpäivän aikana on tärkeää pitää säännöllisesti taukoja, joiden aikana poistut työpisteeltäsi muihin kodin tiloihin.

 • Jos mahdollista, varaa työskentelyyn erillinen huone, jolloin työt tehdään ja vapaa-aikaa vietetään selkeästi eri tiloissa. Jos tällaista huonetta tai tilaa ei ole, sijoita työpiste muun huoneen nurkkaan ja käytä sitä vain työntekoon.
 • Laadi selkeät työaikataulut ja kerro niistä muille perheenjäsenille. Jos mahdollista, kerro tärkeistä palavereista perheenjäsenille ja muille kotona oleville etukäteen, jotta pystyt hoitamaan ne rauhassa.

4. Valitse oikeat työvälineet

Etätyöpisteelläkin on oltava oikeat työvälineet, sillä se voi parantaa tuottavuutta, auttaa pitämään yllä järjestystä, parantaa keskittymiskykyä ja tehdä työpisteestä viihtyisämmän. Oikeanlaisten kalusteiden ja laitteiden hankkiminen voi tuntua kalliilta, mutta ne maksavat itsensä takaisin muina hyötyinä ajan mittaan.

 • Tärkeimmät varusteet ovat siisti työpöytä, mukava työtuoli, näyttö ja tietokone. Työn sisällöstä riippuen saatat myös tarvita työpisteen järjestämiseen tulostimen, skannerin, puhelimen tai kuulokemikrofonin, asiakirjatuhoojan ja tarratulostimen.
 • Jos työpöydän ääressä istuu pitkiä aikoja ilman asianmukaista selän tukea, seurauksena voi olla erilaisia selkävaivoja ja ryhtiongelmia. Siksi kannattaa panostaa hyvän tuen tarjoavaan tai ergonomiseen työtuoliin, jonka voi säätää itselle sopivaksi. Lisäksi työvälineiden, kuten näppäimistön ja hiiren, tulee olla oikealla korkeudella ja etäisyydellä. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että parempi vaihtoehto on säädettävä työpöytä, joka voi parantaa tuottavuutta jopa 10–20 prosenttia. Sellaisen hankkimista kannattaa harkita työpistettä kotiin suunniteltaessa.
   

5. Tee työtilasta houkutteleva

Sen lisäksi, että työtilassa on oltava kaikki työssä tarvittava, sen on myös oltava viihtyisä. Tilan on hyvä olla valoisa, ilmava, mukava ja innostava.

 • Varmista, että valaistus on riittävä ja että tila on rauhallinen, jotta voit hoitaa verkkopalavereja ja puheluja ilman häiriöitä. Luonnonvalo tekee työpisteestä viihtyisän ja rauhoittavan sekä antaa energiaa ja ehkäisee silmien rasittumista.
 • Siksi työtilaksi kannattaa valita ikkunallinen tila, josta on kaunis näkymä. Se auttaa rentoutumaan työn lomassa. Jos tilaan ei tule luonnonvaloa, voit hankkia himmennettävän lampun ja säätää valon määrää kulloinkin sopivaksi.
 • Tilaa piristävät myös motivoivat tarvikkeet, kuten ilmoitustaulu, kannustavat lauseet, motivaatiokirjallisuus ja tsemppiviestit sekä kukat tai huonekasvit.

Lue lisää aiheesta Kotitoimistosi

Takaisin alkuun