Esimerkki Pantone-väriviuhkasta

Printin päivä – alan numerotietoja

Tulostaminen on Brotherin ydintoimintaa, ja siksi osallistumme tämän vuoden printin päivään ympäristön hyväksi.

Osallistumme lokakuun 23. päivänä järjestettävässä 24 tunnin mittaisessa tapahtumassa maailmanlaajuiseen tulostuskeskusteluun. Tämän vuoden tapahtuman teema on #print2gether, joka sopii hyvin yhteen At your side -mottomme kanssa.

Juhlan kunniaksi esittelemme alalta kymmenen numerofaktaa 0,0092 neliömetristä aina 5 miljardiin asti:

 

  1. 0,0092 mm²on mustesuihkutekniikalla tulostettujen värikuvien pienuuden Guinnessin maailmanennätys1. Vain 2 mm mittainen tuloste esitti vuokkokalaa ja sisälsi vähintään 256 väriä. Tulosteen tuotti kahdeksanhenkinen tiimi Sveitsin Zürichissä vuonna 2015.

  2. 5-7 – Tulostuspaperi voidaan kierrättää näin monta kertaa2. Tulostuspaperin soveltuvuus kierrätykseen heikkenee jokaisella uusiokäyttökerralla, sillä paperi koostuu pitkistä kuiduista, jotka lyhenevät uusiovalmistuksessa. Kun paperi on kierrätetty 5–7 kertaa, sen kuidut ovat lyhentyneet niin paljon, etteivät ne enää sovellu tulostuspaperin valmistamiseen. Paperin elinkaari ei kuitenkaan pääty tähän, sillä siitä voidaan vielä valmistaa sanomalehtipaperia ja munakennoja. Tulostuspaperin elinkaarta voi pidentää tulostamalla paperin molemmille puolille.


  3. 1439 Johannes Gutenberg keksi ensimmäisen kirjapainokoneen, josta koko ala sai alkunsa3. Kirjapainoalan isäksikin nimitetty Gutenberg käynnisti painotoiminnan jo paljon ennen Brotherin perustamista.

  4. 1656 Euroopan vanhin sanomalehti Opregte Haarlemsche Courant alkoi ilmestyä Hollannissa4. Lehteä julkaistaan vielä nykyään, ja vuonna 1942 se yhdistyi Haarlems Dagblad -sanomalehden kanssa. Se on 135 vuotta vanhempi kuin Britannian vanhin sunnuntailehti The Observer, 233 vuotta vanhempi kuin Helsingin Sanomien edeltäjä Päivälehti, 288 vuotta vanhempi kuin ranskalainen Le Monde ja 320 vuotta vanhempi kuin espanjalainen El País.

  5. 1661 – Ensimmäiset setelirahat Euroopassa laski liikkeeseen ruotsalaispankki Stockholm Banco5. Löytöretkeilijät, kuten Marco Polo, olivat tuoneet setelirahoja Eurooppaan matkoiltaan 1200-luvulla.

  6. 1867Tulostettavien Pantone-värien määrä6 osoittaa, miten pitkälle ala on kehittynyt mustavalkotulostuksen päivistä. Vuosituhannen vaihteesta lähtien Pantone on julkaissut vuosittain vuoden värin, joka valitaan kulloistenkin trendien mukaan. Vuoden 2019 väri on Living Coral (Pantone-värikartan numero 16-1546).

  7. 1869 Ensimmäinen kuvapostikortti julkaistiin Itävallassa vain 39 vuotta ennen Brotherin perustamista7. Monet nykyiset postikortit muistuttavat hyvin paljon ensimmäisiä: niissä on kuvia tunnetuista maamerkeistä, maisemia, valokuvia ja pilakuvia. Digitalisaation kehittymisestä huolimatta maailmassa lähetetään yhä noin kaksi miljardia postikorttia vuodessa.

  8. 2500 eeaMuste kehitettiin samaan aikaan sekä Egyptissä että Kiinassa8. Mustetta valmistettiin kulloinkin käytettävissä olleista raaka-aineista, kuten noesta ja eläinten rasvasta, ja sakeuttamisaineena käytettiin nahasta saatavaa gelatiinia.

  9. 12 miljoonaa kappalettaKaikkien aikojen suurin kirjan ensipainos. Näin monta kappaletta painettiin vuonna 2007 ilmestyneen J.K. Rowlingin kirjan Harry Potter ja kuoleman varjelukset9 ensipainosta Yhdysvalloissa. Romaani rikkoi myös kirjojen 24 tunnin myyntiennätyksen.

  10. 5 miljardia – Kappalemäärä, joka maailman eniten painettua kirjaa Raamattua10 on myyty. Koko Raamattu on käännetty arvioiden mukaan 349 kielelle, ja vähintään yksi Raamatun kirjoista on käännetty 2 123 kielelle.

Tutustu tarkemmin Brotherin historiaan ja siihen, miten olemme toteuttaneet At your side -mottoamme 111 vuoden ajan: katso video Threads Through Time. 

Vietä printin päivää kanssamme 23.10. käyttämällä hashtagia #print2gether.

Onko tulostimen hankinta ajankohtaista sinulle? Tutustu Brotherin laser- ja mustesuihkutulostinvalikoimaan sivuiltamme.


1 https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/397951-smallest-inkjet-printed-colour-image/
2 https://www.nytimes.com/2010/12/21/science/21qna.html
3 http://www.timelineindex.com/content/view/997
4 https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_newspaper_publishing
5 https://www.riksbank.se/en-gb/about-the-riksbank/history/1600-1699/first-banknotes-in-europe/
6 https://www.pantone.com/color-intelligence/articles/technical/pantone-numbering-explained
7 http://www.oldderbyphotos.co.uk/postcard-history
8 http://www.realcolorwheel.com/ink.htm
9 https://www.guinnessworldrecords.com/news/2018/10/5-page-turning-book-facts/
10 https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/best-selling-book-of-non-fiction/

Lue lisää aiheesta Innovaatiot

Saatat pitää myös

Takaisin alkuun