1. Etusivu Brother
  2. Yritysratkaisut
  3. Brotherin resurssikeskus
  4. Blogi
  5. Innovaatiot
  6. 2020
  7. Tulevaisuuden teknologia: Miten se edistää työntekoa ja kiihdyttää tuottavuutta
Tulevaisuuden teknologia

Tulevaisuuden teknologia: Miten se edistää työntekoa ja kiihdyttää tuottavuutta

Yhteiskunnalliset ja fyysiset muutokset muuttavat työpaikan tulevaisuudenkuvaa, mutta todellinen voimaannuttava tekijä on teknologia.

Kyse ei ole pelkästään yksittäisen teknologian luomisesta ja käyttöönotosta, vaan useiden teknologioiden yhdistelmät sallivat suurten ja pienten organisaatioiden työntekijöiden työskennellä missä, milloin ja miten vain.

 

Aistivat työpaikat

Dramaattisin kehitys lienee muutos kohti älykkäitä aistivia työpaikkoja 2020-luvun jälkimmäisellä puoliskolla1.

Aistivilla työpaikoilla työntekijät käyttävät puettavia laitteita ja älylaitteita ja tiloissa on tuhansia antureita, jotka seuraavat työntekijöitä ja ympäristöä. Niiden avulla työolosuhteita voidaan räätälöidä saumattomasti. Jokaisen työntekijän yksilöllistä huippusuorituskykyä voidaan ylläpitää koko päivän ajan säätämällä esimerkiksi lämpötilaa, valaistusta ja ilmanlaatua.

 

Teknologia pitää päivän järjestyksessä

Digitaaliset assistentit pystyvät tulevaisuudessa aikatauluttamaan työpäivän siten, että siitä tulee monipuolinen ja optimoitu hyvinvoinnin ja tuottavuuden kannalta.
Kun järjestelmä havaitsee, että työntekijällä on pitkä päätetyöskentelyn jakso, ohjelmisto muokkaa päivää lisäämällä siihen palaverin, liikuntaa tai vaikkapa puoli tuntia unikapselissa. Näin työpäivän rakenne tukee jokaisen työntekijän tuottavuutta.
Järjestelmä hallitsee koko henkilöstöä ja pystyy muokkaamaan kalentereita ja tapaamisia siten, että yrityksen kokonaistuottavuus pysyy parhaalla tasolla.

 

Virtuaalinen ekosysteemi

Työn teknologinen selkäranka on lähitulevaisuudessa virtuaalinen. Sen mahdollistavat tietoturvalliset pilvipalvelut. Yhteiskäytettävyys ja integroitavuus poistavat erilliset toimistoteknologiat siiloista ja yhdistävät ne virtuaaliseksi ekosysteemiksi.

Se tekee työntekijöistä ketteriä ja tarjoaa heille saumattoman työkokemuksen niin kotona, toimistolla kuin yhteisöllisessä työtilassakin.

Tämän edistyneen selkärangan tärkein hyöty on sekä työnantajalle että työntekijöille sama: yhteys.

Kaikki toimiston IT-järjestelmät, älypuhelimet, wifiverkot, tietoturvajärjestelmät ja monitoimilaitteet ovat yhteydessä ja viestivät keskenään2.

Tämän ekosysteemin muodostava teknologia toimii entistä enemmän omatoimisesti. Esimerkiksi laitteet voivat tilata huoltoteknikon ja varaosat automaattisesti, jolloin käytettävyys paranee ja ylläpitotarve vähenee.

 

Jatkuva oppiminen

Teknologia tekee paljon kiehtovampiakin asioita kuin vain tarjoaa oikoteitä, helpottaa viestintää ja kuroo umpeen välimatkoja ja aikaa: se auttaa ylittämään ihmisälyn rajallisuutta.

Jatkuva oppiminen avaa mahdollisuudet suurimpiin työskentelytapojen muutoksiin.

Algoritmit voivat pian tehostaa työpaikkojen toimintaa ja nopeuttaa tehtävien suorittamista louhimalla tietoa ja ratkaisemalla tuottavuuden ongelmia, jollaisia ihmiset eivät välttämättä ole edes tunnistaneet. 

Nämä algoritmit ovat vielä lapsenkengissään, mutta ne mullistavat työskentelyn tavoilla, joita emme edes osaa vielä kuvitella.

Sources:
1 Morey Smith: The Future of the Workplace (www.moreysmith.com/what-will-offices-be-like-in-2025)
2 Quocirca Print 2025 (www.print2025.com)

Lue lisää aiheesta Innovaatiot

Saatat pitää myös

Takaisin alkuun