1. Etusivu Brother
  2. Yritysratkaisut
  3. Brotherin resurssikeskus
  4. Blogi
  5. Innovaatiot
  6. 2020
  7. Vihreä väri mullistaa kaupunkimaiseman ja työpaikat
Människor pratar på kontor

Vihreä väri mullistaa kaupunkimaiseman ja työpaikat

Kun kaupungin keskustassa työskentelevä vilkaisee ulos ikkunasta, silmien eteen avautuu todennäköisesti betoniviidakko kaupunki-infrastruktuureineen. Tulevaisuudessa näkymä on paljon vihreämpi.

Tätä kehitystä tukee erityisesti kaksi tekijää: ilmastonmuutoksen torjuminen ja luonnon suotuisan hyvinvointivaikutuksen ymmärtäminen.

Ilmastonmuutoksen torjuntaa työpaikoilla

Ilmastonmuutosta torjuvien toimien tahti vain kiihtyy tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Kaupunkien keskustat ovat kiireisiä liike-elämän ja vapaa-ajan paikkoja, joiden energiankulutukseen ja lämmön talteenottoon kannattaa kiinnittää huomiota.

Niissä on myös parhaat edellytykset luoda uudelleen yhteys ihmisen ja luonnon välille.

Elävät rakennukset – luonto toimistosuunnittelussa

Nykyiset vihreän rakentamisen konseptit keskittyvät lähinnä eristykseen, energiantuotantoon ja hiilijalanjäljen pienentämiseen, mutta tulevaisuudessa tavoitteena on luoda rakennuksia, jotka tuottavat energiaa ja imevät kasvihuonekaasuja metsien tavoin. 

Tämän kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamisessa auttavat elävät rakennukset, joissa on suuria määriä kasveja sekä sisällä että ulkona. Ne parantavat kaupunkiympäristöä, ilmanlaatua ja suurten kaupunkien suorituskykyä.

Uudisrakennusprojektit ovat vain osa tätä muutosta. Laajoissa saneerausprojekteissa luodaan toimistorakennuksia, joiden ulkopinnat ovat eläviä, joiden sisällä on viherseiniä ja joiden katoilla on luontoelämyksiä ja ruoan kasvatusta tarjoavia puutarhoja. Ne tuovat luonnon työpaikoille, luovat luontoyhteyttä ja parantavat työpaikkojen houkuttelevuutta.

Luonnon ja työntekijöiden hyvinvointi

Säännöllisen liikunnan hyödyt ovat kiistattomat, mutta myös luonnolla on monenlaisia suotuisia vaikutuksia. 

Luonto tarjoaa oivat puitteet palautumiseen ja mietiskelyyn. Puiden, kasvien, kukkien, luonnonvalon ja vesistöjen läheisyydessä oleskelun on osoitettu laskevan sydämensykettä ja verenpainetta, hillitsevän stressihormonin tuotantoa, tehostavan immuunipuolustusta ja parantavan yleistä hyvinvoinnin kokemusta1. Kun nämä elementit tuodaan työpaikalle, työntekijöiden mieliala, motivaatio ja tuottavuus voivat parantua.

Australiassa Queenslandin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kasveilla sisustetuissa toimistoissa tuottavuus oli 15 % parempi kuin kasvittomissa2.

Hyvää tekevät toimet eivät ole kalliita, vaan ne voivat jopa säästää rahaa. Siksi omasta yrityksestä kannattaa tehdä vihreän muutoksen airut. 

 

Lähteet:
1 Science Daily (www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190404074915.htm)
2 The University of Queensland Australia (www.uq.edu.au/news/article/2014/09/leafy-green-better-lean)

Lue lisää aiheesta Innovaatiot

Lue lisää tulevaisuuden työpaikoista sivuiltamme

Saatat pitää myös

Takaisin alkuun