Turvallisuuden tulevaisuus

Tietoturvauhkien monet kasvot

Vuonna 2025 käytössä arvioidaan olevan noin 80 miljoonaa esineiden internet -laitetta, jotka tuottavat valtavia määriä dataa. Tätä dataa varten tarvitaan käsittely-, tallennus- ja suojausmenetelmiä, joten tietoturvahaasteet moninaistuvat.

 

Yritysten tulee kuitenkin ottaa huomioon muutakin kuin pelkkä datan määrä. Yksi nouseva haastekimppu liittyy järjestelmien suunnitteluun:

 

Inhimillinen tekijä

Tietoturvaketjun heikoin lenkki ovat usein ihmiset. Erityisesti biometriikka vähentää ihmisiin liittyviä riskejä, kuten asiakirjojen unohtelua joukkoliikennevälineisiin, laitteiden kadottamista ja salasanojen unohtamista.

Esineiden internet ja edge-laitteiden turvallisuus

Kun kaikki on yhteydessä kaikkeen, tietomurtojen riski kasvaa eksponentiaalisesti. Yritysten on tärkeää huolehtia siitä, että ulkopuoliset eivät pääse tunkeutumaan yrityksen järjestelmiin edge-laitteiden, kuten puettavien toimistolaitteiden kautta. 

Ketterä työskentely

Työntekijät haluavat jatkuvasti enemmän joustavuutta, itsenäisyyttä ja yhteistyötä, joten verkkoturvallisuuden on oltava huippuluokkaa, huomaamatonta ja saumatonta. Monivaiheiset kirjautumisketjut ovat työntekijöille tuottavuuden este, sillä pääsyn pitää olla helppoa. Työskentelyä voidaan tehostaa turvallisesti biometriikan avulla.


Henkilötiedot ja lainsäädännön noudattaminen

Eurooppalaiset suhtautuvat henkilötietojensa suojaamiseen tiukemmin ja ovat tulleet tietoisemmiksi oikeudestaan tulla unohdetuksi. EU:n tietosuoja-asetus ei taatusti jää viimeiseksi monimutkaisia vaatimuksia asettavaksi säädökseksi. Siksi yritysten on kehitettävä järjestelmiään ja prosessejaan sellaisiksi, että ne täyttävät määräykset. Muuten seurauksena voi olla tuntuvia sakkoja.

 

Katse tulevaan – kyberturvallisuuden kriittinen kehitys

Tulevina vuosina sekä pysty- että vaakasuuntaisella kehityksellä on valtava vaikutus tietoturvan kehitykseen. 

Siirtyminen pilveen

Pilviteknologia on kehittymässä varmuuskopiointimenetelmästä vallitsevaksi ensisijaiseksi liiketoimintatekniikaksi. Pilvipalvelujen tietoturvaa kehittävät tietoturva-alan johtavat asiantuntijat. Fyysiset raja-alueet, haavoittuvuuksien vähentäminen, parempi suojaus ja jatkuvat päivitykset auttavat parantamaan palvelimien turvallisuutta.


Jatkuva turvamonitorointi

Aktiivinen tietoturva seuloo järjestelmiä jatkuvasti uhkien varalta. Tämä nouseva teknologia pitää yritykset askelen kyberuhkien edellä ja kertoo myös reaaliaikaisen laitekohtaisen käytön.


Lohkoketjut

Yksinkertaistettuna lohkoketju on erittäin yksityiskohtainen tietoluettelo, mutta se tarjoaa valtavat mahdollisuudet. Kun toimitusketjusta pystytään luomaan erittäin yksityiskohtainen kuva, epäilyttävän ja rikollisen toiminnan mahdollisuus kaikkialla poistuu, ja jopa rikollisten suojauksien murtaminen on mahdollista. Lohkoketjuteknologian sovellukset finanssiteknologian alalla voivat myös tarjota mahdollisuudet rahanlähteiden jäljitettävyyteen, mikä lopettaisi hämärän rahaliikenteen. Lohkoketju voi siis mullistaa tietoturvan ja pankkitoiminnan.


Kognitiivinen kybertietoturva

Big datan mahdollinen haitta on, että se houkuttelee kyberrikollisia. Vastaavasti se voi myös suojata kyberrikollisilta. Big data tekee jälkien seuraamisesta helpompaa turva-analyytikoille, arkkitehdeille ja jatkuvasti oppiville ohjelmille, jolloin hyökkäyksiä voidaan ennakoida ja tunkeutujia tunnistaa etukäteen.


Lue lisää aiheesta Innovaatiot

Saatat pitää myös

Takaisin alkuun