Mies katsoo tulevaisuuteen

Tulevaisuuden toimisto: teknologinen selkäranka

Teknologia mullistaa tulevaisuudessa työn luonnetta niin paljon, että jonakin päivänä voimme aidosti työskennellä missä vain.

Kohti virtuaaliyhteydessä olevaa työpaikkaa

Työn teknologinen selkäranka näyttäisi lähitulevaisuudessa olevan virtuaalinen, sillä yhä useampia järjestelmiä pystytään yhdistämään yhteen ekosysteemiin.

Minkään yksittäisen teknologian kehitys tai käyttöönotto ei kuitenkaan välttämättä auta saavuttamaan näitä työskentelymahdollisuuksia. Yhdistämällä ja integroimalla useita teknologioita toisiinsa voidaan sen sijaan tarjota niin suurten kuin pientenkin organisaatioiden työntekijöille mahdollisuudet työskennellä missä, milloin ja miten vain.

Esittelemme neljä vaihetta virtuaaliyhteydessä olevan ekosysteemin syntyyn:

1)    Fyysisistä palvelimista pilvipalveluihin
Pilveen siirtyminen auttaa vähentämään toimistotilan tarvetta, pienentämään energiakustannuksia ja parantamaan turvallisuutta, mutta lisäksi se voi auttaa hyödyntämään työnkulkujen automatisaatiota yrityskriittisissä prosesseissa1. Pilviratkaisujen käyttöönotto parantaa merkittävästi myös tallennusmahdollisuuksia ja tarjoaa paremmat edellytykset työskennellä missä ja milloin vain sekä millä tahansa laitteella. Pilviratkaisusta tuleekin saumattoman etätyökokemuksen ratkaiseva tukipylväs.

2)    Uusi näkökulma IT-hankintaan

Toimistoteknologian edelläkävijät valitsevat mieluummin sopimuskäytön kuin laitteiden oston. Kun yhteentoimivuuden merkitys kasvaa, keskenään täysin yhteensopivien ratkaisujen luominen talon sisällä hankaloituu. Useiden erillisten toimittajien sijasta yritykset valitsevat yhden toimittajan, joka pystyy luomaan täysin integroidun palvelupaketin ohjelmistoista tulostuksenhallintaan. Se tuottaa yrityksille myös mahdollisuuksia markkinoilla.

3)    Etumatkaa nopeilla yhteyksillä

Verkkoyhteyden nopeudesta tulee ratkaiseva ominaisuus, kun lähes kaikki toimistolaitteet tuottavat IoT-dataa (Internet of Things, esineiden internet) ja yhä useammat laitteet tarvitsevat kaistanleveyttä. Kannattaa siis huolehtia siitä, että langaton internetyhteys on mahdollisimman nopea ja luotettava. Myös työntekijöille kannattaa tarjota uusin 5G-mobiiliyhteys, joka on lähes 20 kertaa edeltäjäänsä nopeampi ja siirtää puskuroinnin historiaan.

4)    Käyttöönotto ja testaus

Vain pilotoimalla uutta teknologiaa yritykset voivat testata toimivuutta, parantaa prosessejaan, tehostaa tuottavuuttaan ja nousta alansa aidoiksi johtajiksi.


Office of the future - technological backbone image depicting six office workers using VR augmented reality headsets while working through a business meeting

Tulevaisuuden teknologia ja sen rooli työpaikalla

Nousevat teknologiat ja koneoppiminen tuovat virtuaalityöpaikan konseptiin valtavasti sellaista uutta, jota emme vielä pysty kunnolla edes kuvittelemaan:

 

Etäyhteistyö

Sitä mukaa kuin virtuaalitodellisuuden käyttö lisääntyy, vuorovaikutuksesta teknologian välityksellä tulee todentuntuisempaa. VR-ratkaisuja voidaan käyttää esimerkiksi demotuotteissa ja etäkokouksissa, joita voidaan pitää milteipä missä vain. Interaktiivinen näyttöteknologia tuo yhtälöön oman mausteensa, samoin kuin eleohjausteknologian kaltaiset pelialan innovaatiot, jotka mahdollistavat isojen näyttöjen ja useiden näyttöjen käyttämisen käsiä liikuttamalla.

Ääniavustaja ja -ohjaus

Kuluttajatuotteissa käytössä olevat ääniavustajat ja -ohjaimet, kuten Alexa, Cortana ja Siri, yleistyvät myös työpaikoilla. Tulevaisuudessa on hyvinkin mahdollista, että sanelemme ohjeet virtuaaliavustajille ja sanelusta kirjoittaville ohjelmistoille, mikä lisää ihmisten ja koneiden välistä vuorovaikutusta.

Biometrinen käyttäjäntunnistus

Turvallisuusvaatimukset tiukkenevat merkittävästi sitä mukaa kuin työntekijät käyttävät sormenjälki-, verkkokalvo- tai äänitunnistusta rakennuksiin saapuessaan ja järjestelmiin kirjautuessaan.

Käyttäjien tarpeiden ennakointi ja itsediagnostiikka

Monitoimilaitteiden kaltaiset älylaitteet oppivat ennakoimaan käyttäjien tarpeita ja tilaamaan itselleen osia ja tarvikkeita, jolloin käytettävyysaika paranee ja jälleen yksi tuottavuuden este poistuu.

Jatkuva oppiminen

Algoritmit voivat pian tehostaa työpaikkojen toimintaa ja nopeuttaa tehtävien suorittamista louhimalla tietoa ja ratkaisemalla tuottavuuden ongelmia, jollaisia ihmiset eivät välttämättä ole edes tunnistaneet.

Yhteydet ovat tulevaisuutta, ja niiden mahdollisuudet rajattomat. Fyysiset ja sukupolvien väliset muutokset muuttavat tulevaisuudenkuvaa, mutta teknologia pystyy aidosti muuttamaan tulevaisuuden työpaikkaa.
 

 

1 Quocirca Print 2025, Digitisation: The key to SMB success

Lue lisää aiheesta Innovaatiot

Saatat pitää myös

Takaisin alkuun